top of page

badkamerkranen

Net als bij vele andere elementen in de badkamer hebt u ook bij de kraan een ruime keuze. Een mooie kraan maakt uw badkamer pas echt compleet. Kiest u voor een echte blikvanger of past een stijlvol, tijdloos model beter bij u? En wilt u de kraan aan de wand, op de vloer of op het wastafelblad? De keuze is helemaal aan u.

het uiterlijk

Het kraanhuis, oftewel de body, bepaalt het uiterlijk van de kraan. Deze kan groot, klein, robuust, subtiel, strak of bol vormgegeven zijn. De plaats van de kraan is bepalend voor het gebruikersgemak. De plaats van de kraan is niet meer standaard op het wastafelblad, ook wandmontage en vloermodellen zien we steeds vaker.

Rond of kubistisch

Qua vormgeving volgen kranen de algemene badkamertrends: ze zijn dus óf rond en vloeiend, of juist strak en kubistisch. Strak modern met een vleugje retro uit de jaren ’20 zien we ook veel. Denk daarbij aan de populaire kranen met kruisgrepen. In het nostalgische segment zijn victoriaans, jugendstil en art deco de grote inspiratiebronnen. De romantici onder ons vallen waarschijnlijk voor de nostalgische stijl van het Romeinse badhuis in de vorm van muuruitlopen, elegante schaaluitlopen en cascade (waterval) taps. Bij de kranen met open uitloop stroomt het water zichtbaar, via een open geultje, uit de kraan, wat doet denken aan een klaterend bergbeekje.

Uitloop

De uitloop van een wastafelkraan moet een zodanige vorm hebben dat u gemakkelijk handen, gezicht en haren kunt wassen. Let er dus op dat hij hoog genoeg is, en vooral draaibaar. Het is aan te raden om het mondstuk van de uitloop te voorzien van een straalbreker (perlator), dit voorkomt spatten. Met een zogenaamde waste, aangebracht op het kraanhuis, kunt u de afvoer van de wasbak afsluiten.

​

​

Besparend

Water- en energiebesparing is een ander belangrijk aspect voor de ontwerpers. Zo hebben steeds meer moderne kranen een binnenwerk met waterrem en temperatuurbegrenzer die beschermt tegen mogelijk verbranden. Ook elektrische kranen met sensorbediening zijn vaak ideaal; even langs de sensor strijken en het water begint vanzelf te stromen. Erg hygiënisch en nooit meer vuile knoppen. Handig: bij sommige kranen blijft de eenmaal ingestelde temperatuur en doorstroom opgeslagen in het geheugen. De spaarzame kraan is uitgerust met twee bedieningszones: een spaarzone en een comfortzone. Zodra de kraan aangezet wordt, begint deze automatisch in de spaarstand met een begrensd watergebruik. Zo wordt een waterbesparing van circa 50% bereikt en niet onnodig warm water getapt. Wie meer water wil, kiest bewust voor de comfortzone voor de maximale watercapaciteit.

Een mooie kraan maakt u badkamer pas echt compleet.

bottom of page